2013. április 13., szombat

Teadélután



Tartalom: Egyszer mindenki meghal. Még Ők is.
Műfaj: Elborult
Fandom: Sherlock BBC
Korhatár: 12+
Figyelmeztetés: Karakter- és sztorihűtlenség.
Megjegyzés: Ezért. Nem. Vállalok. Felelősséget.

A teafőző harsány sípolással jelezte, hogy a belé töltött víz és a levelek egyesülése létrehozta a tea nevezetű italt.
A magas, fekete bongyor hajú férfi puha, ragadozókra emlékeztető mozgással két csészébe töltötte a nedűt. Az egyikbe aranyló mézet pergetett, majd ezüsttálcára helyezte őket, egy kiskanál és a teasütemény kíséretében. A mahagónifából ácsolt dohányzóasztalhoz lépett és óvatosan letette, nehogy egymáshoz verődjön az értékes készlet. Elvette a saját csészéjét, majd hátradőlt a kényelmes, plüssborítású fotelben, a vele szemben üldögélő, lányosan karcsú, tarkóra nyalt hajú, jéghideg pillantású férfit figyelve. Az keskeny, vékony ujjaival óvatosan megfogta a csészét, majd vékony metszésű ajkához emelte. Lehunyta a szemét, szertartásosan eltartotta a kisujját, majd belekortyolt. Elégedett mosoly suhant át az arcán.
- Bravó Sherlock, egész finomra sikerült – a magas hang valódi dicséretet tükrözött. – De megint kihagytad belőle a citromot.
- Te pedig kicserélted a tapaszaimat placebóra.
- Mit mondhatnék? Unatkoztam.
- Kicsinyes alak vagy.
- Csak lehetőségekben korlátozott, mint te.
- Kár volt eljátszanod Lucifer kegyeit, most össze vagyok zárva veled, amire nem szükséges figyelmeztetned. Ha legalább méhészkedhetnék!
- Vagyis Johnozhatnál.
- Ne kóstolgass Jim, az én türelmem is véges.
- Ne szívd mellre nekem is hiányoznak a játszmáink. Ez a silány utánzat, ez a szóbeli csatározás kezd nagyon untatni.
- Ez még nem indok arra, hogy a tapaszaimat piszkálgasd.
- John mellett is ilyen rigolyás voltál, vagy csak most szedted fel? Mindegy, nem érdekes, semmi nem érdekes.
A beállt csendben csak az óra ketyegése hallatszott. A régimódi időmérő, finoman kidolgozott virágintarziáival és aranyozott ingájával teljesen uralta a bíborra festett falat.
A méltóságteljes szekrények, a polcokon sorakozó válogatott kötetek, a kézzel csomózott puha szőnyeg, a kényelmes kanapé, valamint a fotelek és a dohányzóasztal, mind kifinomult ízlésre és múlt századi eleganciára utalt.
A két férfi, bár mindketten kifogástalan öltönyt viseltek, teljesen elütöttek környezetüktől. Sherlock energikus, vizslató tekintete ide-oda rebbent, ahogy elméje feldolgozta a befogadott információkat, megalkotta a lehetőségeket és végül kiválasztotta a legvalószínűbbet. Ezt oly gyakorlottan művelte, hogy mire kiitta a teáját, már pontosan tudta, hogy mit keresnek itt.
Jim hanyagul elterpeszkedett a fotelben, kézfejjel eltakart egy ásítást, és várta, hogy a másik megossza vele álláspontját.
- Mycroft – mondta végül.
Jim macskaszeme felragyogott.
- Hát ő is feldobta a talpát! Lesz nagy családi összeborulás?
- Ne is álmodj róla.
- Egész gyorsan felőrölték a mi kis játszmáink következményei. Nem lehetünk itt régebben három évnél.
- Nehogy azt hidd, hogy megbocsátok neki. Előtted legalábbis biztosan nem.
- Nem adod meg ezt nekem? Nem értem miért vagy ilyen, amikor úgysincs semmi jelentősége. Lám mi is milyen szépen összeszoktunk!
- Mert nem volt más választásom. Mycroft viszont más lapra tartozik – mondta és lehunyta a szemét. Nem akart más közölni, Jim pedig nem erősködött, hamarosan úgyis megtud mindent.
A lehulló csend megtelt az emlékek régi, poros, édeskés illatával, egy elmúlt időszak fájdalmas sóhajaival, amelyeket nem szépít meg az idő, csak még kínzóbbá teszi hiányukat.
Sherlock valamikor megfejtette a gyilkosságokat, Jim előidézte őket. Csatákat vívtak amelyekben a tétek emberi életek voltak. Ez nem igazán érdekelte őket, hiszen csak kellékek voltak egy nagyszabású előadáshoz, amelynek a lényege a verseny volt. Ki fejti meg előbb? Ki jön rá hamarabb? Ki marad lépéselőnyben? Ki áldoz fel többet? Ki mer kockáztatni?
Mindketten már-már drogosokra jellemző hévvel keresték a másik gyengepontját, fürkészték a tikokat, keresték a fogást az utolsó, nagy és halálos csavarhoz.
Volt, hogy meghaltak, aztán újra feltámadtak és nem válogattak az eszközeikben, míg nem maradt céljuk, az eredeti is ürüggyé degradálódott, hogy szenvedélyüket kiélhessék. Azt a hidegen izzó, pusztulással kecsegtető vágyat, hogy a másikat kicselezzék, leigázzák, szolgává, játékszerré kicsinyítsék.
Egymás szívét akarták.
Végül elpusztultak.
De sem a módszer, sem az ötlet, sem a kivitelezés nem tőlük származott.
John Watson unta meg a játszadozást.
A katonaorvossal az tette a kegyetlen csatározás tébolya, amit a háború egy borzalma sem tudott elérni: felőrölte.
Látta, amint kedves barátja napról napra a bizarr fogócska megszállottjává válik, hogy lassan elfogy és csak a járkáló csontváz izzó szemei mutatták, hogy él. Néha rá tudta venni, hogy egyen, de látta rajta, hogy egyáltalán nem érdekli a dolog. Csak rágott és nyelt, és tudta, hogy azért teszi, hogy ő megnyugodjon. Ezután altatót tett a tejbe, amit valamilyen érthetetlen oknál fogva ugyanúgy rendszeresen fogyasztott, és álmában infúziót kötött be neki. Sherlock rájött és utána napokig nem látta. Mikor előkerült John elhatározta, hogy ezt nem mehet így tovább. A véresre vert detektívet hosszas könyörgés után elláthatta, majd elrohant Mycrofthoz. Az idősebbik Holmes is aggasztónak találta a helyzetet, de nem adott érdembeli segítséget. Kis híja volt, hogy John nem pofozta fel.
Ezekután úgy döntött, hogy maga fog cselekedni. Nem fogja hagyni, hogy barátja, lelki testvére megint megölesse magát, így hát követte. Sejtette, hogy jelenlétével tisztában van, de nem érdekelte. Ment, úttalan utakon, sikátorokon át követte, lerázhatatlanul. Végül meglett a jutalma.
Sherlock Jimmel találkozott. John nem habozott. Lelőtte a bűnözőt, majd a detektívet. Aztán saját magát is.
Fent a mennyben tüntetőleg nem szólt hozzájuk, és mikor Szent Péter felajánlotta neki az őrangyali hivatást habozás nélkül elfogadta.
Moriarty a Pokolba került, ahol szép karriert futott be, mint démon. Túlságosan is szépet, mert Lucifer fenyegetve érezte magát fejedelmi státuszában, így elintézte, hogy a férfi elzárt helyre kerüljön, ahol nem fenyegetheti birodalmát. Azt már senki nem tudja, hogy ennek ellenére, miként juthatott be egy elszánt, vallási fanatikus a legbelső szobába, és szúrhatta meg szentelt lándzsával a Bukott Angyalt.
Sherlock is rövid úton a Prisonába került, mert elvi vitában nem átállotta legyőzni Jézust, mikor az szokásos ellenőrző útját tartotta a Purgatóriumba, hogy magával vigye a megtisztult lelkeket.
A két veszélyes egyén lassan-lassan megszokta egymást, és mikor beleuntak a kiút keresésébe szóbeli bűntényekkel szórakoztatták egymást, sakktábla híján.
Előfordult, hogy maró megjegyzések, és végeláthatatlan szócsatározások helyett emberein beszélgettek. Ezek nem tartottak öt percnél tovább.
Ahogy telt-múlt az idő, rájöttek miként formázhatják a gondolataik segítségével a környezetüket.
Ez is számtalan vitát generált, de legalább már sakkozhattak, és Sherlock is beszélhetett a koponyájához, amit következetesen Johnnak szólított. Cserébe Moriarty Morannak hívta a fehér királynőt.
Jim megtanította Sherlockot rendes teát készíteni, míg a detektív a vívás alapjait mutatta a bűnözőzseninek.
Ebbe a lassan kialakult idillbe robbant be a viktoriánus szoba, és Mycroft.
Utóbbi szó szerint, és nem egyedül.
Félájult angyalt vonszolt oda a kanapéhoz és ledobta rá. A test puffant, felnyögött, de egyéb életjelet nem adott ki magából.
Sherlock ismerősnek találta, de nem foglalkozhatott vele túl sokáig. A testvére, aki megőszült és felszedett pár kilót, letámasztotta az elmaradhatatlan esernyőt a falnak, és a két férfira nézett.
- Isten nem ver bottal – állapította meg, tőle szokatlanul parasztian a helyzetet. Azok nem válaszoltak, várták, hogy kifejtse jövetele célját.
- Nos a túlvilági hatalmaknak túl sok gondot és fejtörést okoztok, pusztán létezésetekkel. Ez a megoldás is csupán átmeneti, mert attól tartanak, hogy valahogy kiszabadultok.
- Csak idő kérdése – bólogatott Jim és elégedetten vigyorgott. Mycroft összeráncolta a szemöldökét, de nem fűzött hozzá megjegyzést. Megköszörülte a torkát és folytatta:
- Először arra az álláspontra jutottak, hogy elpusztítanak mindkettőtöket, vagyis lelketeket apró arabokra szedve az Univerzum különböző szöveteibe illesztik. Ez lett volna a helyes megoldás – ekkor egy kard zúgott el a feje mellett. Mycroft rendíthetetlen nyugalommal mondta tovább. – De külső nyomásra elvetették.
A kanapén fekvő angyal felé nézett, tekintetét követték ők is.
- John! – Sherlock meglepett örömmel kiáltott fel. Ugyan levonta a megfelelő következtetéseket, de nem merte elhinni, hogy azok után még viszontláthatja. Kényszerű fogságában volt ideje átgondolni a dolgokat, és megbánni néhány tettét.
Barátja mellé térdelt, kisimította arcából a kósza hajtincseket, amelyek még mindig ugyanolyan kuszán álltak, bátyja zsebéből kicsempészett zsebkendővel letörölte a vért, majd zakójával elkötötte az alkarján húzódó vérzést. Végigtapogatta a csúnyán megtépázott szárnyakat, egészen a tövükig, de nem talált több sebet. Le akarta parancsolni róla a véráztatta öltözéket, ami farmernadrágból, valamikori fehér ingből és egy szintén vérfestett fegyverkabátból állt, de ezt a beteg kategorikusan megtiltotta. Egyedül a fegyvertokot volt hajlandó levenni.
- Mi történt veled? – kérdezte végül.
- És mi ez a hacuka? – tette hozzá Jim is, de csak lesújtó pillantásokat kapott.
- Megtudtam, hogy meg akarnak ölni – ahhoz képest, hogy alaposan ellátták a baját tisztán beszélt. – Meg azt a kígyót is. Bár őt szívesen hagynám a Semmibe veszni, de akkor neked is menni kéne, és azt nem bírnám elviselni. Így aztán megakadályoztam, hogy megszavazzák a dolgot. Nem volt könnyű, a második arkangyalnál és a harmadik légiónál kicsit elfáradtam, ráadásul az egyik acélbetétes szárnnyal rendelkezett.
- Az aerodinamikailag… - kezdett bele Sherlock, de akkora pofont kapott, hogy percekig pislogni tudott. Nyíltszíni tapsot kapott, bár csak Jimtől, de ő  nagyon lelkesen művelte és legalább húsz emberrel felért. Határozottan szórakoztatta a jelenet, pedig ilyesmiben régen volt része.
- Pofa be Sherlock. Miattad feláldoztam a jó kis munkámat, elvertem a fél angyalsereget, megzsaroltam és megfenyegettem a Legfelső Vezetést, magamat is felajánlottam cserébe, de persze Mycroft rendezett el mindent, most pedig itt fekszem meglincselve és te komolyan az aerodinamikával foglalkozol? Tudod egyáltalán micsoda önző, kegyetlen, hideg, rideg, érzelmileg alulfejlett, szociopata vagy? Én meg egy utolsó vadbarom, aki ahelyett, hogy végre élvezné a békés túlvilági napjait, veled meg a nyavalyás lelkeddel foglalkozik, ami egy paranormális nonszensz, tekintve, hogy lelked sem lehetne mindazok után amit műveltél velem! Csak azt ne mondd, hogy egy nyavalyás zsebkendő meg egy kötözés mindent jóvátehet?!
- Mégis mit tegyek? – kérdezte a detektív, önmagát is meghazudtolva.
- Csókold meg! – súgta a fotelből Moriarty, de nem figyeltek rá. A két barát az érzelmi nagyjelenetbe feledkezett bele, Mycroft pedig a zsebkendőjét siratta.
- Elsőnek mondjuk bocsánatot kérhetnél, amiért olyan rondán bántál velem, másodszor elfogadod Mycroft ajánlatát, harmadszor pedig megígéred, hogy tényleg figyelsz rám amikor magadtól próbállak megóvni! – hadarta el egy szuszra. Arcára verejtékcseppek ültek ki, szeme sarkából pedig könnycseppek futottak le az arcán.
- Sajnálom. Ne haragudj – Sherlock megrendülve nézte John puffadó, színesedő arcát, ahogy a kapott pofonok elkezdték észrevetetni magukat. Szerette volna elmondani, hogy mennyire hiányzott, hogy miként szidta magát sarkokba, sikátorok mélyére bújva, amiért fájdalmat okoz neki, hogy le akart állni, hogy nem akarta mindezt, nem akarta, hogy így legyen, de a szavak elszökdöstek előle. Ráadásul esetlennek és tétovának érezte magát, valamit tenni akart, de nem tudta mit, és tehetetlenségében üvölteni akart. Bármit megadott volna egy időgépért, hogy visszatekerhesse az időt, és minden hibáját jóvá tegyen. De már mindennel elkésett. Ezzel is.
- Megbocsátok, te nagyon hülye – az őszinte hangszín is megdöbbentette, a mosollyal pedig végképp nem tudott mit kezdeni. John látta tépelődését, és végigsimított a haján, vigyázva, hogy ne vérezze össze.
- Most, hogy így kibékültetek rátérhetnénk idejövetelünk céljára – Mycroft durva közbeszólásáért egyedül Jim érzett hálás, mert annyira nem érdekelte a dolog, hogy premier plánban lássa az esetleges csókot.
- Nos, a létezésetek csak egyetlenegy módon küszöbölhető ki. Reinkarnációval, vagyis újjászületéssel. Már előre kiválasztottuk, hogy melyik újszülött testébe kell beleköltöznötök.
Elővett két plasztikkártyát és a két férfinak nyújtotta. A megrökönyödést elégedett bólintással fogadta.
- Ugye nem? Ugye nem gondolod komolyan? – kérdezték kánonban.
- De igen. Több szempontból is megvizsgáltuk a lehetőségeket és ez tűnt a legjobbnak. Nem kell félnetek, John mindig veletek lesz, mint ügyeletes őrangyalotok.
A nevezett bólintott, és halványan vigyorgott. Minden szeretet ellenére úgy vélte, hogy barátjára ráfér egy kis nevelés. Moriartyról nem is beszélve.
- Ez egy ízléstelen tréfa – jelentette ki Jim. – Biztos, hogy nem lehetne valaki más?
- Nem. Ikreket vár és a vizsgán is megfelelt. Molly Hooperből kiváló anya lesz.

9 megjegyzés:

  1. Az tetszik az írásaidban (így kettőt olvasva kijelenthetem ezt vajon?), hogy sosem lehet tudni, még a közepén sem, mit hozol ki a végére. Nem kiszámítható, és ez nagyon jó. Ez konkrétan teljesen elborult lett, tudom, figyelmeztettél, de ezt akkor sem vártam, megint sikerült meglepned. Tetszenek az ilyen minden gátlást nélkülöző fantáziaröptetők. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen gátlástalan vagyok muhahahaha! Vagyis ami az írásaimat illeti, mert ami még pihen az is ilyen. Törekszem az egyediségre, örülök, hogy sikerült és, hogy meglepődtél. Valamint azt is, hogy olvastad.

      Törlés
  2. Hát ez... mi ez?? XD
    Oké, cseppet túlzás, tudom, direkt. De azért ne ítélj el, amiért nehezen tudom megemészteni.
    Annyi bizonyos, hogy az összes karaktert elképesztően zseniálisan hoztad, akármilyen lehetetlen szituációba is keveredtek. Ja, és rohadt vicces. Komolyan? Moriarty kirúgatta magát a pokolból, Sherlock meg a purgatóriumból... Míg John rövid úton angyal lett, de bárki ellen képes volt kiállni Sherlockért... És Mycroft mindent elintéz. Kurvára tipikus.
    Írj még! Oké, nem lesznek hétköznapi dolgok, de tök mindegy, szeretni fogom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hadd öleljelek meg! Én még életemben nem kaptam ilyen szép véleményt, pláne nem egy ilyen izére, ami jobb esetben is vagy valami, vagy megy valahova.
      És azt irtad tipikus! Bizonyítottan nem vagyok reménytelen eset! Ugyanis ide tartozik, hogy eleddig azért nem dolgoztam a témában, mert féltem, hogy nem tudom jól kezelni a meglévő karaktereket, de ezek után...!
      És hidd el, nem ítélellek el, néha nekem is nehezemre esett, hogy megértsem, de, hogy mindezek ellenére még írásra bíztatsz!
      Ó, keblemre ölellek, és halálra szeretgetlek.

      Törlés
  3. Uram atyám, édes jó istenem. Én meghalok. xD
    Ez zseniális.:D Én.. én nem tudok szavakat. Egyszerűen annyi benne a fordulat és a fantázia és minden hogy szavakba se tudom önteni és nagyon jó és nagyon jó és ááá *-*
    Elnézést, elnézést.:3
    !Imádom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El van nézve :)
      Ez ilyennek van szánva, és én vagyok a legboldogabb, hogy így érzel.
      Óh, köszönöm!

      Törlés
  4. most jöttem rá, a Lidérckénél felsorolt lista alapján, hogy én ehhez még nem írtam kommentet :O pedig imádommmm! már elolvastam párszor, és szégyenlem is magam, hogy nem vetettem ide egy betűt sem.
    imádom a benned rejlő groteszk stílust.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El ne mondd senkinek, de én is. :)
      Örülök, hogy ennyire tetszett, és ne szégyelld magad, jobb később, mint soha!

      Törlés
  5. Na ciao! :D Már csak egy rész van nekem hátra a 3. Évadból, de nem bírtam tovább várni és belekezdtem egy-két ficbe. :D Fáradtan, fogfájósan, mandulagyulladásosan és teát szürcsölgetve elkezdtelek olvasni és azóta nem tudlak letenni. Csodálatos, amit a betűkkel művelsz, amik lassan szavakká és legnagyobb örömömre ilyen novellákká alakulnak át! :3 Barátnőmet is ráuszítottam a Sherlockra, na meg persze rád is, úgyhogy ne lepődj meg, ha naponta lesz +10 új hozzászólásod, ugyanis mi naaaaaagyoooon szeretünk megjegyzést írni a mi kis sajátos stílusunkban. :) Már csak annyi, hogy abba ne merd hagyni az írást! :D

    VálaszTörlés